Doček

Saberi Se Doček
Nik Nolt
Latest posts by Nik Nolt (see all)

Laknulo nam je. Nišlije, njihovi gosti, posetioci iz okolnih mesta, turisti iz susednih zemalja, imaće organizovani doček nove 2022. godine na trgu Kralja Milana. Izvođači su obezbeđeni, dvoje vrlo poznatih narodnjaka. Niška vlast, saopštila je da su „prijatelji grada” omogućili (čitaj: platili) nastupe folk zvezdi. 

Možemo da se opustimo, nedoumice su otklonjene, zna se gde idemo za Doček. Uprkos koroni. Svi na naš trg! A, da li je tako? Čini se da ipak nije.

Saberi Se Doček

Sve je upitno. Da li je organizacija dočeka primerena, da li su ovi izvođači ono što Nišlije zaslužuju, koliko sve nas to zaista košta? To su pitanja koja se ovih dana izgovaraju vrlo često. Provejava sumnjičavost da će neki anonimni „prijatelji grada” platiti basnoslovne novogodišnje honorare pevačima. Većina veruje da će novac, ipak, biti isplaćen iz neke javne kase, a to znači od svih nas ponaosob, raspoloženih za đuskanje na Trgu ili opredeljenih za fotelju u stanu.

Da li je moglo drugačije? Svakako da je moglo. Uz malo više truda, posvećenosti, sluha i inventivnosti organizaciju je trebalo prepustiti  onima koji to znaju i već su se potvrdili u tome. Niš ima niz uglednih manifestacija u toku godine. Pomenimo samo neke: Nišvil, Festival glumačkih ostvarenja, Nimus, Horske svečanosti, Nisomnija, Teatar na raskršću, Muzički edikt…

Tim ljudima je trebalo na vreme poveriti najpre osmišljavanje, a potom i organizaciju dočeka Nove godine. A kad se kaže doček, ne misli se samo na 31. decembar posle 20h, odbrojavanje i vatromet, već na sadržaje uoči, za vreme i posle 31.

Možete li da zamislite da tada na više punktova u gradu nastupaju prave evropske zvezde ponikle iz Niša: Nemanja Radulović, Nenad Vasilić, Eyot, Kerber i ostali. Da ne zaboravimo, tu su i Niški horovi, glumci, mladi bendovi, folklorci…

Da li bi tada Nišlije imale dilemu Trg ili kuća? Svako bi mogao da se pronađe u nekom od ponuđenih sadržaja, a gradski čelnici bi imali puno osnova da građanima pokažu račune za angažman niških talenata. Ovako, jedni će se zahvaljivati „prijateljima grada” na ludoj masovnoj žurci uz folk pevače, drugi će razočarani ostati kod kuće. Srećnici će otići na planine ili u neke toplije egzotične krajeve i biće ih baš briga za to ko po mrazu svira, a ko đipa na niškom trgu. 

Zato već od januara 2022. neka krene priprema dočeka 2023. Jer Niš treba da ima program, pre svega kvalitetan i raznovrstan, koji će ga promovisati jednog dana i kao kulturnu prestonicu Evrope ili neformalno središte Inicijative Otvoreni Balkan. 

Verujem da bi to privuklo puno publike, ne samo iz našeg okruženja, već i šire. 

Evo, za doček u Novom Sadu najavljena je premijera pozorišne predstave. 

Za doček u Nišu oriće se taktovi Lažem sebe, da mogu bez tebe

I dalje sam zapitan: možemo li mi drugačije?

Share
Back to Top