Akvadukt

Saberi Se Akvadukt
Nik Nolt
Latest posts by Nik Nolt (see all)

Pronađen je akvadukt. To je vest od pre nekoliko dana. Prilikom proširenja jednog niškog bulevara radnici su kopajući otkrili nešto, za šta će se kasnije utvrditi da je rimski akvadukt. Ova vest nije nikoga iznenadila, očekivana je, jer se i pre par godina na obližnjoj lokaciji naišlo na jedan njegov krak.

Prvi utisak je da su pre 1700 godina na ovom području tadašnji stanovnici Naisusa imali uređen sistem za snabdevanje vodom. Drugi je utisak da taj sistem do današnjeg dana nije sačuvan i zaštićen. Dakle, nakon Rimljana, potonji osvajači i žitelji nisu koristli ovo dostignuće. Stručnjaci znaju da akvadukt postoji, postoje podaci i o njegovoj dužini, ali nije otkriven u celosti.

Saberi Se AkvaduktPomoć u otkrivanju pružili su putari i građevinci, koji su svojim radom doprli do akvadukta. Obavestili su arheologe, oni su izašli na teren i konstatovali tragove objekta od pre hiljadu i više godina. Sad se nameće ono čuveno pitanje, odnosno pitanja: Kako i šta dalje? Da li nastaviti radove, da li čekati mere za zaštitu akvadukta, da li će se prekoračiti rokovi izgradnje bulevara?

Naime, ova saobraćajnica je veoma bitna za građane, jer će povezati delove grada u kojem živi i ka kojem gravitira veliki broj Nišlija. Svako odugovlačenje utiče na standard i kvalitet života, gužve su sve veće i nepodnošljivije. A i data su obećanja da će se radovi završiti. Prve reakcije su ohrabrujuće, radovi se nastavljaju, a preduzimaju se i zaštitne mere.

Paradoksalno je da aktuelne radove može sprečiti civilizacijska tekovina iz doba Rimljana, na koju treba da budemo ponosni. Ispada da smo taoci diskontinuiteta razvoja ovog područja. Ostaje dilema koliko i da li umemo da poštujemo značajna i nesporna dostignuća. Ili smo češće spremni da ih proglasimo preprekom i izgovorom za odlaganje planiranih koraka ka napretku koji očekujemo, i koji nam je obećan.

Rimljani su gradili kanale za prenos vode (akvadukte) grabeći ka budućnosti. Mi, pak, s naporom usaglašavamo sadašnjost sa prošlošću. Verovatno zato što smo sigurni da nam budućnost neće izmaći. Kakva god. 

Share
Back to Top